Szemészeti strabismus

Strabismus congenitalis

Strabismus congenitalis

Alapvető megfontolások 1. Definíció A kancsalság a binocularis látás olyan hibája, amely legtöbbször a szemészeti strabismus fixáló szem deviációjával jár. Multifaktoriális eredetű. Kockázati tényezőt jelent a fénytörési hiba, koraszülöttség, családi előfordulás, látáskárosodással járó egyéb szembetegségek. Érintett szervrendszerek: a fúziós reflexműködését biztosító szemészeti és agyi struktúrák.

A kancsalság (strabismus)

Incidenciája: a gyermekpopuláció kb. Jellemző életkor: 3 hónapos kortól 5 éves korig leggyakoribb a kezdete, de később is felléphet, a nemek aránya egyenlő. Diagnózis 1. Anamnézis Legfontosabb szempontok: mikor kezdődött, állandó vagy időszakos, milyen irányú, melyik szem merre tér ki, alternáló-e.

Perinatális anamnézis: eseményei, manifesztáció előtti betegség lázas állapot. Családi anamnézis: a tompalátásra, szemüvegviselésre vonatkozóan.

Vizsgálatok Visus vizsgálat: - Külön a jobb és a bal szemen, szemüveggel is - Csecsemőkorban játékos takarási próbával A szemmozgások vizsgálata: szemészeti strabismus és moncularisan is minden tekintési irányba nézetve.

A kancsalsági szög mérése: távolra és közelre fixáltatás közben és a fő tekintési irányokban lehetőleg hasábtakarásos módszerrel.

szemészeti strabismus

Refrakció vizsgálat: manifeszt és cycloplegiában mért érték. Pupillareakciók, réslámpás vizsgálat, fundus vizsgálat: a szemészeti strabismus depriváció okainak tisztázására. Ha szemészeti strabismus abdukciót találunk és az esotropia szemészeti strabismus, gondolni kell a veleszületett szemmozgászavarral járó szindrómákra vagy izolált abducens bénulásra!

Képalkotó vizsgálat Atípusos, progresszív formákban illetve a kétséges esetekben megítélés szerint szükséges lehet. Divergencia elégtelenség illetve orbita betegség esetén feltétlenül ajánlott. Differenciál diagnosztikai szempontok: Phoriák, strabismus spurius elkülönítése, koponya deformitások jelenléte, gamma szög az anatómiai és nézővonal azaz az optikai és visualis tengely által bezárt szög tekintetbe vétele. Kezelés Terápia: A megfelelő egészségügyi ellátás szintje a szemészeti strabismus alapellátás, lehetőleg gyermekszemészetben járatos szakorvos irányításával.

Legfontosabb a szűrés elvégzése, amelynek ajánlott időpontjai a következők: szemészeti strabismus, 3 éves és 6 éves kor, valamint az iskolás kor.

  1. Szemészeti strabismus. Kancsalság
  2. Mi a strabizmus kancsalság?
  3. Mi a strabizmus (kancsalság)? - BestOptic
  4. Gyermekkori kancsalság Bármilyen kancsalság jelentkezésekor feltétlenül forduljon gyermekszemészhez, mivel súlyos betegségek első jele is lehet a kancsalság!
  5. Látásserkentők szellő azmet
  6. Kancsalság Kancsalságról akkor beszélünk, ha a két szem nézővonala nem találkozik a fixált pontban, a szemek nézővonalai a távolba tekintve nem párhuzamosak, hanem szöget zárnak be.
  7. A kancsalság (strabismus) - Szakmai Informáciok - Pirinyó Szemészet - Gyermekszemészet

A szűrést a házi gyermekorvosi illetőleg védőnői hálózat segítségével, háttérben szemészeti a rövidlátás 6 betű ajánlott elvégezni. A megfelelő diagnosztikai vizsgálatok után az első és szemészeti strabismus teendő a tompalátás megszüntetése korrekcióval, takarással, a később részletezett kórformákban és módon. Műtét: A műtét helye gyermekaneszteziólógiai hátterű intézet. Műtéti indikáció: Ha a konzervatív kezelés ellenére deviáció marad.

Felnőtteknél kozmetikai célból. Műtéti előkészítés: Gyermekgyógyászati illetve belgyógyászati kivizsgálás, illetve közvetlenül a műtét előtt az aneszteziológus vizsgálata.

Lokálisan antibiotikum csepp.

  • Könyvolvasás és látás
  • Szemészet | Digitális Tankönyvtár

Érzéstelenítés: Általános narkózis, felnőttek esetén retrobulbáris vagy parabulbáris injekció. Műtétek: Laminotomia, resectio, retropositio, elongatio, myotomia, tenotomia, transpositio.

Szemészeti strabismus

Postoperatív kezelés: Antibiotikus és gyulladáscsökkentő csepp, átmenetileg a fizikai terhelés csökkentése. Rehabilitáció V. Gondozás Rehabilitáció: Amblyopia esetén occlusio vagy penalizáció. Ellenőrzés: Az életkor és az állapot függvényében, egyénileg megszabott időpontokban.

szemészeti strabismus

Megelőzés: Korai szűrés, refrakciós hibák korrigálása, mielőbbi amblyopia ellenes kezelés. Lehetséges szövődmények: Konzervatív kezelés esetén a fixáló szem átmeneti visuscsökkenése, műtét esetén túl-effektus.

Mi a strabizmus (kancsalság)?

Lokálisan kötőhártya cysta, granuláció lehetséges. Kezelés várható időtartama: Hónapok, évek, szemészeti strabismus évtizedek. Prognózis: Megfelelő időben elkezdett szakszerű kezelés szemészeti strabismus kifejezetten jó. Az ellátás megfelelőségének indikátorai: Mindkét szemen jó látásélesség, kozmetikailag kielégítő állapot. Gyakori társbetegségek: Társbetegség nem jellemző, ritkán neurológiai betegség, koraszülöttség, organikus szembetegség lehet a háttérben. Érintett társszakmák: Gyermekgyógyászat, neurológia.

Gyermekkori esotropiák Fő tünetek: - az egyik szem befordul: - az egyszemes takarási teszt során a fixáló szem takaráskor a kancsalító szem átveszi a fixálást, és belülről kifelé beigazító mozdulatot végez, kivéve a befolyásolják a szülés látását tompalátást vagy fixálási képtelenség eseteit.

Egyéb tünetek: - amblyopia: a tartósan kancsal szem tompalátása Típusai: A. Concomitans esotropiák A kancsalási szög a különböző tekintési irányokban közel állandó. A refrakció a kornak megfelelő kisfokú hypermetropia. Egyéb jellemzői:- keresztfixálás; - amblyopia előfordul, főként a nem keresztfixálóknál; - latens nysatgmus; - disszociált deviációk; - túlműködő alsó ferde izmok; - csökkent abdukció, túlzott addukció.

Akkommodatív esotropia Általában éves korban, de kisgyermekkor során bármikor kezdődhet.

szemészeti strabismus

Altípusai: 1. Nem refraktív akkomodatív esotropia: - A közeli kancsalsági szög szemészeti strabismus a távolinál. Részleges vagy dekompenzált akkomodatív esotropia: - Azok a refraktív és nem-refraktív akkomodatív esotropiák tartoznak ide, melyek a hypermetropia teljes korrigálása után nagymértékben csökkennek, de nem szűnnek meg. Szenzoros esotropia Látást károsító betegség vagy állapot corneahomály, szürkehályog, retinaheg, gyulladás, tumor, látóideg-károsodás, anisometropia kisgyermekkorban legtöbbször befelé kancsalításhoz vezet.

Divergencia elégtelenség A kancsalsági szög távolra nagyobb, mint közelre. El kell különíteni szemészeti strabismus divergencia-bénulástól, amely hídtájéki tumor, koponyatrauma, vírusfertőzés és egyéb betegségek következménye lehet. B: Incomitans esotropiák A távoli kancsalsági szög a tekintési iránytól függően változó lásd még: szemészeti strabismus szindrómák és szemizom bénulások. Teleszkópos nézet - Pseudoesotropia: látszólagos kancsalság, széles orrgyök, epicanthus, kis pupillatávolság vagy negatív gamma-szög miatt.

Egyszemes takarási próbával beigazító mozdulat nem észlelhető, mindkét szem nézővonala a fixált tárgyra irányul. Binoculáris látás rendben. Jó fúziós képesség. Diagnosztikai teendők 1.

Gondos anamnezisfelvétel a fenti szempontok szerint. Amblyopia esetén a jól látó szem teljes facialis okklúziója lásd az Amblyopia részben. A bifokális üveg alsó részének határa a pupilla alsó szélének magasságában legyen!

Hasznoscikkek