Rövidlátás étel, A rövidlátás káros ételei. A látásromlás okai: meghatározzuk az előfeltételeket

A rövidlátás tünetei iskoláskorban
Ételek, amikkel segítheted a látásodat Fessler Emma Rövidlátás étel megmutatjuk, milyen ételek segítségével támogathatod szemed egészségét! A táplálkozás szerepe szemünk egészségében Szemünk egyre nagyobb igénybevételnek van kitéve: nem elég az írás, olvasás, tűző napfény, de szinte egész nap képernyőket nézünk, akár a munkahelyen, akár otthon vagy utazáskor.
A rendszeres szemorvosi vizsgálat fényt deríthet a még csak kezdődő látásromlásra, a rövidlátás étel és a pihentetés pedig javíthat is egy kicsit a látáson.
Ám ha a táplálkozás során nem viszed be a megfelelő mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat, akkor nem támogatod eléggé a fáradt szemed munkáját, és a tünetek is hamarabb jelentkezhetnek.
Lássuk, milyen anyagokra is van szükségünk. Forrás: Thinkstock A sokat emlegetett sárgarépa Szemünknek az egyik legfontosabb a megfelelő A-vitamin- és béta-karotin-bevitel.
Ezek az anyagok a jól ismert sárgarépában találhatók meg magas arányban, melytől nem fütyülni tanulhatsz meg, hanem élesebben látni. Az A-vitamin ugyanis elengedhetetlen a szem ideghártyájának működéséhez, ennek a vitaminnak az előanyaga pedig a béta-karotin. Hiányukban a szem képalkotása nem lesz tökéletes, romlik a sötéthez való alkalmazkodás, hosszú távú hiánybetegség végső stádiumában akár vakság rövidlátás étel jelentkezhet.
Ha teheted, fogyassz sok rövidlátás étel, illetve májat, tejtermékeket, tengeri halakat és tojássárgáját. Finom és hatékony: az áfonya Forrás: Thinkstock A fekete áfonya fő hatóanyaga a mirtillin néven ismert flavonoid, mely antioxidánsként működik.
Agrárpercek főzős műsor 18/21 Pergelt káposzta karmenádlival
Arra, hogy szemünk épségéhez rövidlátás étel fontos ez az anyag, még a második világháború során jöttek rá, amikor a feketeáfonya-kivonatot kapott pilóták sokkal jobban láttak a sötétben, és éleslátásuk is jelentősen javult. Az áfonya tehát rendkívül sokat javít a szem állapotán, segíti az oxigénellátását, erősíti a kollagénszerkezetét, így még a szem öregedése ellen is használ.
A kutatások szerint még a szürkehályog kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti, illetve lassítja annak kifejlődését. Bár nem olcsó mulatság, igyekezz minél több fekete áfonyát fogyasztani, de jó hatásúak a bioflavonoidokban szintén gazdag színes héjú gyümölcsök is, mint például a meggy vagy a lila szőlő, szilva.
Tengeri halak Forrás: Thinkstock A minőségi halhús és halolaj magas telítetlen zsírsavtartalma miatt az egész szervezetnek hasznos. Javítja az agyműködést, gátolhatja a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését, rövidlátás étel emellett enyhíti a rövidlátást és a farkasvakságot. Tartós omega-3 zsírsavhiányban akár a retina is károsodhat, látásromlás léphet fel, de a látás megfelelő kifejlődésénél is elengedhetetlen, így gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt fontos a sok halhús fogyasztása — vagy megfelelő mélytengeri halolajkapszulák szedése.
Lutein és rövidlátás és vörös szemek Ezt a két anyagot főleg a reklámokban hallhattad, de valóban rendkívül fontosak szemünk egészségéhez.
Ételek, amikkel segítheted a látásodat
Több kutatás is bebizonyította, hogy az antioxidánsok közül ez a rövidlátás étel színanyag kiemelkedő jelentőségű: a gyümölcsöknek és a zöldségeknek színt adnak, és a szem retinájában is nagy rövidlátás étel megtalálhatók.
Ha a lutein és a zeaxantin szintje megfelelően magas, az védi a retinát a fény káros hatásaitól, és segíti épségének megőrzését. Ha sok zöldséget eszel, akkor biztosítod a megfelelő bevitelt — főként a kukorica, a spenót tartalmazza e két anyagot, de értékes forrás a tojássárgája, a káposzta és a brokkoli is.
C-vitamin-bombák A C-vitamin immunrendszerünk védelmében játszik nagy szerepet, de képes hatástalanítani a káros szabad gyököket, javítja a sejteket, és csökkenti a homályos látást is — nem is beszélve az időskori szembetegségekről, melyeket rövidlátás étel segít megelőzni. Ha természetes forrásból szeretnéd fedezni a napi C-vitamin-szükségleted, akkor a homoktövis és a rövidlátás étel áztatással készült csipkebogyótea fogyasztása ajánlott az olyan zöldségek és gyümölcsök mellett, mint a paprika vagy a kivi.