Közeli látás. Mit kell tudni a rövidlátásról?

Távollátás, rövidlátás - Médiatár

Szekeres Márta, a szemész főorvossal beszélgettünk arról: miért az egyik legfontosabb tényező, hogy időben jusson el a gyermek a megfelelően felszerelt gyermekszemészeti szakrendelőbe.

A gyermek gyógyulása, kezelése szempontjából, az idő ugyanis a legfontosabb faktor.

állandó féltékenység és gyanakvás

Szekeres Márta. Ezeknél a gyermekeknél az iskolai munka nehezített.

közellátás [1] | A magyar nyelv értelmező szótára | Kézikönyvtár

A tanító néni előbb-utóbb kéri a szülőt, hogy vigye el szemészetre a gyermeket. Ha a gyermek nem ül meg 5 percig nyugodtan, gyakran nem pusztán azt a terhet viseli, hogy kirí a többi gyermek közül, de szinte elkerülhetetlen, hogy mindez lelki, pszichoszomatikus tünetekkel is együtt járjon.

a látás strabizmusa

Ilyenkor a legfontosabb, hogy szülőként felismerjük ezt az állapotot, de legalábbis felvetődjön a gyanú, hogy szakorvosi segítségre lehet szükség és az első utunk a gyermekszemészhez vezessen. Gyakran találkozunk közeli látás vizsgálat közben, hogy a szülő számára nagyobb gond, hogy esetleg szemüveges lesz a gyermeke, mint a gyermeknek.

Navigációs menü

Jóllehet a gyermek viselkedése gyökeresen megváltozhat pusztán attól a ténytől, hogy élesen látja a táblát és képessé válik a figyelemre, koncentrálásra — hangsúlyozza a főorvosnő. Abban az esetben, ha a gyermek rövidlátó és nem kap időben szemüveget, mivel közelre jól lát, mindig közeli játékokat játszik, s így fenn áll a veszélye annak, hogy magába zárkózott gyermekké válik.

Azzal ugyanis, hogy nem nagyon tud részt venni szabadtéri játékokban, mert nem látja meg közeli látás labdát, amit felé dobnak, csak ha már egész közel érkezett, elveszíti az együttjátszás élményének lehetőségét s ezzel közeli látás a barátkozás lehetőségét is.

Esetükben az a veszély is fennáll, hogy ha a látás életlen, a szem nagyobb ütemben romolhat.

Ezért nem mindegy, időben sikerül - e javítanunk, korrigálnunk a rövidlátást egy megfelelő szemüveggel — hangsúlyozza a gyermekszemész főorvos. Genetikai közeli látás A rövidlátás fokozódásának egyik lehetséges oka gyakran a genetikában keresendő — fejti ki Dr.

Szekeres Márta.

Kiemelt témák

Abba ugyanis nem tudunk beleszólni, hogy mekkorára nő meg a szemgolyó, hiszen ez általában örökletes. Vagyis előfordul, hogy két jó szemű szülőnek a gyermeke erősen rövidlátó, mert az egyiknek a nagyobb szemében megfelelően nagyobb a szemlencse is, így jól lát, a másik szülőnek kisebb a szeme és a szintén kisebb szemlencsével úgyszintén jól lát.

Azonban ha a gyermek örökli a nagyobb szemet, valamint a másik, nem bele közeli látás szemlencsét, már elő is állt a rövidlátás.

a látás helyreállítása homeopátiával

Ezért lényeges az idő— mondja a főorvos — mert minél később kap a gyermek segítséget egy megfelelő szemüveggel, annál nagyobb fokú a rövidlátás mértéke.

Ugyanakkor jellemző az is, hogy nagyfokú rövidlátók esetén, mind a szemfenéken a látóidegen, mind a látóhártyán lehetnek problémák.

  • Kacsák és libák látása
  • Tudnivalók a miópiáról, azaz a rövidlátásról I CooperVision
  • Erős rövidlátás esetén az úszkáló homályok mouches volantes kialakulása is gyakoribb.
  • Távollátás, rövidlátás - Médiatár
  • A szemek fájtak, a látás élesen lecsökkent
  • A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Hogyan veheti észre a szülő? A szülő azt érzékelheti rövidlátó gyerek esetében, hogy a pici gyermek túl közel megy a TV-hez, közeli látás jobban lássa a képet, illetve, hogy feltűnően hunyorít, ha már nagyobb, hiszen nem látja meg, például az előttük lévő autó rendszámát, vagy a villamos számát.

a látás csírázása

Ezek a jelenségek minden szülőnek feltűnnek, ha sorozatban ismétlődnek. A legfontosabb, ahogy már említettem, hogy ne várjanak, ha nem muszáj, vigyék el a gyermeket gyermekszemész specialistához.

Hasznoscikkek